Δάνειο σε Ελβετικό φράγκο
Δάνειο σε Ελβετικό φράγκο

Χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες, έχουν εγκλωβιστεί στην μέγγενη του δανείου σε ελβετικό φράγκο. Συγκεκριμένα, οι δανειολήπτες αυτοί, έλαβαν δάνειο σε μία περίοδο υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/ελβετικού φράγκου, με όρο η εξόφληση του δανείου από τον Οφειλέτη να γίνεται είτε σε αυτούσιο συνάλλαγμα, είτε με το σε Ευρώ ισάξιο (αντίτιμο) του συναλλάγματος Ελβετικών Φράγκων, υπολογιζόμενο, την ημερομηνία πληρωμής της δόσης, με βάση την ισοτιμία του συναλλάγματος.

Ο ως άνω όρος είχε ως αποτέλεσμα, με την μεταβολή της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων, οι δόσεις και το κεφάλαιο να αυξάνονται. Στην ουσία, οποιαδήποτε καταβολή πραγματοποιούσαν οι δανειολήπτες για την εξόφληση του δανείου τους εξανεμιζόταν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ το κεφάλαιο που πραγματικά δανείστηκαν, αυξανόταν διαρκώς αντί να μειώνεται.

Ένας αριθμός αποφάσεων ελληνικών δικαστηρίων, αποτιμώνται θετικά από τους δανειολήπτες, και δικαιώνουν αυτούς, τόσο πρωτόδικα όσο και σε επίπεδο Εφετείου, δίνοντας ελπίδες επίλυσης του προβλήματος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΡ. 2019:

Με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Αρείου Πάγου, η ολομέλεια  του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απέρριψε την αίτηση αναίρεσης δανειολήπτριας σε νόμισμα ελβετικού φράγκου.

Με την υπόψη απόφαση, μεταξύ άλλων, κρίθηκε ότι ο όρος των δανειακών συμβάσεων για αποπληρωμή σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο με βάση την τρέχουσα ισοτιμία είναι δηλωτικός όρος και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.

Συνεπώς, κρίθηκε ότι, οι δανειολήπτες πρέπει να αποπληρώνουν τα δάνειά τους  με βάση την τρέχουσα ισοτιμία.

Share This
x
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί μόνον τα απαραίτητα λειτουργικά cookies. Για την έγκριση συλλογής στατιστικών πληροφοριών, όπως δραστηριότητα browser, ανώνυμη IP κλπ (cookies Google Analytics), επιλέξτε "Συμφωνώ" ή "Αποκλεισμός". Δείτε την Πολιτική Απορρήτου